Fehér pereszke
Jellemzés: Közepes méretű.
Kalap: 5-12 cm-es, domború, sima, fehér, idős korban sárgás, hússzínű, bőrszínű.
Lemezek: Lemezei és tönkje fehérek. A tönk lehet lefelé vékonyodó, fölül szemcsés.
Hús: csípős utóízű, kellemetlen lisztszagú.
Termőhely és idő: Nemcsak erdőben, hanem réten, nyíltabb ritkás ligetben, főleg ősszel, helyenként gyakori.
Hasonló fajok: Nem sokban különbözik tőle az erdőben termő okkerszínű pereszke, amelynek a kalapja kissé sötétebb, a tönk töve barnás és az íze keserű. A fehér pereszkéhez hasonló a galambpereszke is, amelynek kalapja kissé ragadós, szárazon selymesen fényes. A kalap többnyire ibolyás-rózsászöldes foltos. Bokros helyeken, erdőben, nyáron és ősszel termő ritka gomba. |